Så här lyckas du med din monstera

Min favoritväxt, eller ja, en av dom, är monstera deliciosa just för deras vackra blad och all grönska som hemmet får av dom.
Det finns en viss charm med att ha en såpass stor växt i sitt hem som ger så mycket intryck och känsla som den faktiskt ger.
Den allra första växten som jag köpte hem när jag föll pladask och blev en crazy plantlady var faktiskt just en monstera deliciosa och gissa vem som hade noll koll? Jo, jag såklart. Och därmed misslyckades jag med den, till en viss grad.🌿

Så, hur lyckas man egentligen med sin monstera? Jag ska ge er alla tips jag bara kan, för en hel del har jag faktiskt lärt mig.

▴ Låt din monstera få mycket solljus (låt den inte stå i direkt solljus), men även skugga. Den kan faktiskt stå en bit in i rummet!

▴ Monsteran trivs där det är varmt, låt den inte stå vid ett dragigt fönster för då får den lätt köldskador, speciellt nu på vintern.

▴ Spraya den med en sprayflaska varje dag, det älskar den! Men glöm inte heller bort att också ge en dusch då och då.

▴ Monsteran gillar att bo trångt, alltså i mindre krukor. Varför? Jo, för att då fokuserar den på bladverket istället för rotsystemet och då växer den till sig snabbare. Så tänk på det, att inte välja alldeles för stora krukor.

▴ Se till så att din monstera får näring mellan mars - oktober, under vinterhalvåret behövs det inte.

▴ Se till att ha bra dränering, jag har mina monsteror i terracottakrukor och i jorden har jag blandat i lecakulor, då är risken för övervattning minimal och därmed försvinner risken för rotröta till exempel.

▴ Du kan låta monsteran torka ut mellan vattningarna och när du väl vattnar så vattnar du rikligt. Ett tips att att känna i hålet under krukan om det är fuktigt eller inte, eller bara peta ner ett finger i jorden och känna av.

Det finns så mycket tips jag kan ge om denna fantastiska växt. Men det här är i alla fall de tipsen jag hade behövt som mest när jag införskaffade mig min första, för ja, det slutade ju med att den fick rotröta. Men nu så mår alla mina monsteror hur fint som helst och frodas som bara den, hur härligt är inte det? 🌿

Gillar

Kommentarer

emiliakarolina
emiliakarolina,
Vad jag behövde🌟 Tack tack tack💗
nouw.com/emiliakarolina
joywesterberg
joywesterberg,
Åh, hoppas det var till någon hjälp! 💕
nouw.com/joywesterberg
Linnea
,
Jag köpte en monstera idag, och då jag inte har en bil behövde jag gå med den i kallt väder medan det snöade. Jag täckte över den så gott det gick med en plastpåse men så fort den kom hem har den fått mörka fläckar på bladen som drabbades mest för kylan. Går det att rädda på något sätt eller kommer de bladen att dö? Måste jag plocka bort bladen eller kan jag låta de sitta kvar och se hur de utvecklas?
joywesterberg
joywesterberg,
Det låter som att bladen är köldskadade som du säger, dom kommer inte bli fina och återgå till det normala så jag hade klippt bort de köldskadade bladen! 🌿
nouw.com/joywesterberg