Att sluta prokrastinera

Hej fina ni! đŸŒ»
Ni kĂ€nner sĂ€kert igen er i att skjuta upp saker konstant, för man hinner ju göra saker sen. Ärligt talat sĂ„ skjuter jag upp saker hela tiden. Handlar det inte om skolarbete som behöver göras sĂ„ kan det vara att jag skjuter upp att trĂ€ffa vĂ€nner, eller sĂ„ skjuter jag upp att fixa ihop blogginlĂ€gg. Det Ă€r faktiskt inte bara jag som pĂ„verkas av att jag konstant prokrastinerar. Folk som jag knappt tĂ€nker pĂ„ blir ocksĂ„ pĂ„verkade, sĂ„ det Ă€r inte lĂ€ngre bara mitt problem utan Ă€ven andra personers problem.
Jag tÀnkte prata om det hÀr Àmnet lite mer ett tag framöver, ge er en massa tips pÄ att sluta prokrastinera osv!

Jag har sÄ lÀnge jag kan minnas skjutit upp pÄ saker konstant. NÀr jag var yngre handlade det mest om att skjuta upp mina lÀxor och att plugga till prov, ja, det kunde jag ju ÀndÄ göra kvÀllen innan - för annars skulle jag ÀndÄ inte komma ihÄg vad jag lÀst om. Att stÀda mitt rum sköt jag upp i veckor, för att det var det trÄkigaste jag visste. Jag var ganska obrydd om hur det sÄg ut runtom mig, tills jag insÄg varför jag aldrig orkade ta tag i saker. Det handlade ofta om miljön runtom mig.

NÀr jag blev Àldre sÄ blev jag sjuk. För er som kanske inte vet det sÄ Àr jag bipolÀr, har adhd och PTSD. Det ledde Àven till att jag prokrastinerade Ànnu mer. Det gick sÄ lÄngt sÄ att jag slutade betala mina rÀkningar.

Hur kommer vi över vÄrat uppskjutarbeteende egentligen? Vad fungerar som en hjÀlp för mig?
Jag tÀnkte ta och ge er mina bÀsta tips, pÄ det som fungerar som bÀst för mig och har fÄtt mig att komma en bit pÄ vÀgen.

Skriv upp för- och nackdelar med att prokrastinera
Bara för att prokrastinering lÄter som nÄgonting negativt sÄ behöver det inte alltid vara det, egentligen. Det Àr dÀremot bra att faktiskt fÄ det pÄ papper framför sig, dÄ kan du Àven se hur det pÄverkar dig. Eftersom att prokrastinering faktiskt kan ge följder sÄ som Ängest, depression, stress och dÄlig sömn Àr nog ingen nyhet. SÄ kolla och red ut varför du prokrastinerar!

AnvÀnd dig av en kalender och listor
Finns det nÄgonting som verkligen fungerar superbra för mig sÄ Àr det listor. Kalendrar i sig Àr inte det bÀsta hjÀlpmedlet eftersom att jag glömmer bort att jag Àger dom och om jag inte har glömt bort dom, sÄ skjuter jag upp att skriva i dom. Listor dÀremot Àr toppenbra. I dina anteckningar i telefonen, i din bullet journal - dÀr du ofta hÄller koll helt enkelt! Kalendern i telefonen Àr ju toppenbra Àven den eftersom att den faktiskt skickar notiser!

Strukturera och dela upp ditt projekt
NÀr man strukturerar upp sitt projekt och delar upp det i mindre smÄ delar sÄ blir det plötsligt sÄ mycket enklare att genomföra det. Ta en liten stund varje dag att Àgna Ät det du ska fÄ gjort - om det Àr ett skolarbete eller ett projekt pÄ jobbet. Handlar det om att stÀda hemmet - dela upp det och strukturera det. För mig funkar det bÀst nÀr jag tar rum för rum, dÄ fÄr jag det gjort. Och Àven hÀr Àr det toppen att anvÀnda sig av listor.

SÀtt upp smÄ mÄl och belöna dig sjÀlv
Belöna dig sjÀlv nÀr du lyckats med ditt projekt. Problemet nÀr vi prokrastinerar Àr att vi belönar oss med att göra nÄgonting vi anser att Àr roligare Àn det vi faktiskt mÄste göra. Till exempel sÄ kollar vi pÄ ett till avsnitt av vÄr favoritserie istÀllet för att göra det vi borde. Det blir en indirekt belöning istÀllet och istÀllet fÄr vi leva med stressen nÀr det Àr lite tid kvar pÄ vÄr deadline.

Var inte perfektionist
Det hÀr Àr nog största anledningen till varför jag inte blir klar med saker, varför blogginlÀgg ligger kvar i utkast och varför skoluppgifter aldrig blir inlÀmnade och fram för allt: det hÀr Àr varför mina konstprojekt gÄng pÄ gÄng hamnar i sopkorgen. DÀrför Àr det hÀr nÄgonting jag verkligen sjÀlv mÄste jobba pÄ. Det Àr viktigt att inte haka upp sig pÄ att det hade kunnat bli Ànnu lite bÀttre, det viktiga Àr att det blir slutfört i tid - blir det det, ja, dÄ kan man börja finslipa om man vill!

Det Àr verkligen sÄ spÀnnande att lÀsa om detta, att lÀra sig mer och mer - men fram för allt att fÄ en större förstÄelse över varför vi faktiskt gör som vi gör nÀr vi skjuter upp. För det finns tusen olika anledningar till att vi faktiskt gör det!

Hoppas tipsen var till en liten hjĂ€lp. Ni kanske har Ă€nnu fler tips att komma med? đŸŒ”

​#nouw30daychallenge​

Gillar

Kommentarer

MiHome
MiHome,
jĂ€ttebra tips!!đŸ€—đŸ˜˜
nouw.com/mihome
joywesterberg
joywesterberg,
Ă„h vad kul att du tycker det! ✚❀
nouw.com/joywesterberg
jeminem
jeminem,

Bra skrivet och tips! Bara man kunde hÄlla fast vid dem...haha. Ja det Àr nog en grej som jag tror mÄnga mÄste jobba pÄ att det blir bÀttre

nouw.com/jeminem
joywesterberg
joywesterberg,
Haha Ă„h, men det gĂ€ller att hitta sĂ€tt som funkar för en helt enkelt! ✹
nouw.com/joywesterberg
janielindahl
janielindahl,

Fina tips! Tycker verkligen om att du skriver sĂ„ personliga inlĂ€gg 😊 💕 HĂ„ller med! Listor Ă€r ett perfekt sĂ€tt att fĂ„ saker gjorda pĂ„, skriver listor pĂ„ allt möjligt - de gör det svĂ„rare att skjuta pĂ„ saker + att man kĂ€nner sig duktig nĂ€r man vĂ€l bockar av en sak för sig 😊 Kram!💕

nouw.com/janielindahl
joywesterberg
joywesterberg,
Åh, vad glad jag blir! Tack fina du. 🌾 Men visst Ă€r listor fantastiska! Skulle verkligen inte klara mig utan dom, haha! Kram pĂ„ dig! 💕
nouw.com/joywesterberg
Elinjordo
Elinjordo,
bra inlÀgg!!
nouw.com/elinjordo
joywesterberg
joywesterberg,
Åh, tack fina!
nouw.com/joywesterberg