Tankar om att vara tjock

Under hela min uppväxt har jag tampats med mitt utseende, just för att jag aldrig någonsin varit normsmal.
Jag har konstant fått höra att jag borde gå ner i vikt, att jag skulle bli så mycket snyggare om jag gick ner i vikt och att vem som helst skulle kunna bli kär i mig, om jag gick ner i vikt. Min kropp är INTE till för att tillfredsställa någon annan. Vuxna i min omgivning har pratat högt om dieter, jag har blivit påtvingad olika dieter som barn, just för att vuxna runtom mig gick på dessa dieter.
Är det inte helt sjukt att vuxna människor lätt triggar igång en ätstörning hos barn? Det var det som hände mig. Jag utvecklade bulimi. Problemet var att ingen tog mitt sjuka beteende på allvar, för att jag var tjock. Inte ens vården tog min osunda relation till mat på allvar, för "det var ju bra att jag gick ner i vikt". Jag blev under en tid mobbad och vuxna personer sa till mig att det var för att jag var tjock, om jag skulle gå ner i vikt kanske det skulle sluta. Hur kan man säga så till ett barn? Att det är dens fel att den blir mobbad, att det är den personen som måste ändra sig när det verkligen inte är så?

När man går ner i vikt som tjock får man oftast höra att man är så duktig och att man har blivit så snygg/fin/vacker, det är ofta ingen som tänker på att det kanske ligger någonting bakom det, som t.ex en ätstörning. Är inte det helt sjukt?
Jag har aldrig fått höra att jag har blivit snyggare för att jag har gått upp i vikt.

Att vara tjock behöver inte betyda att en är ohälsosam precis som det inte behöver betyda att man är hälsosam för att man är smal. Varje gång jag tar upp detta så blir folk upprörda och förminskar mig. Varför är det så? Varför blir folk provocerade av min och andras kroppar? Varför ska jag skämmas för att jag inte är smal?
Bara för att jag är tjock äter jag inte en massa skit, snarare tvärtom faktiskt. Jag äter för det mesta relativt ren mat, men om jag inte hade gjort det, så hade det inte spelat någon roll ändå. Ät vafan du vill!

Jag är så mycket mer än bara tjock, alla som är tjocka är mer än bara tjock.
Det finns så många grymma egenskaper jag besitter som folk inte bryr sig ett dugg om, jag får heller inte vara nöjd över min kropp eller tycka om den. Men det tänker jag göra ändå. Jag är tjock och det får folk helt enkelt leva med, när jag vill ändra på min kropp så gör jag det för att JAG vill. Jag har slutat lyssna på vad samhället har att säga om min kropp, för ingen har rätt att döma den och säga hur jag borde se ut.

#nouw30daychallenge

Gillar

Kommentarer

idaniketintin
idaniketintin,

Jättebra skrivet!

nouw.com/idaniketintin
joywesterberg
joywesterberg,
Åh, tusen tack finis!! 🌻
nouw.com/joywesterberg
Emmamehrali
Emmamehrali,

Sjukt bra skrivit! Jag är också tjock.. Jag har hört precis som du skriver i inlägg om jag går ner kommer jag bli så fin. Men ska folk ser på en annorluda för man bli smal? Då det är det sjuk om detta ska ha betydelse i vårt samhälle.. Kram!

nouw.com/emmamehrali
joywesterberg
joywesterberg,
Tack fina du! Åh, det är så himla störigt att det ska vara på det sättet. Och att det ska ta upp hela ens liv, nä, inte okej! Vi är fina ändå. Kram på dig. 💖
nouw.com/joywesterberg
marietheresel
marietheresel,
Är så jäkla glad att höra att du är så trygg i dig själv nu att det andra säger om saken inte har betydelse. You go! Det enda som spelar roll är att man själv mår bra. Jag har haft det omvända problemet, jag har alltid varit underviktig och haft jättesvårt att gå upp i vikt. Även jag har fått höra skällsord som benrangel, anorexiabarn osv. Det är sällan nån bryr sig om att ta reda på vad som ligger bakom det ena eller det andra. Så störande!
nouw.com/marietheresel
joywesterberg
joywesterberg,
Åh, vad glad jag blir av dina ord! 💖 Det är ju precis lika problematiskt när det är åt det omvända hållet, att folk konstant ska påpeka hur en ser ut och inte fokuserar på vad som faktiskt finns där bakom. Att man inte ens får en chans att visa vem man är, inte okej alls!
nouw.com/joywesterberg
MartaKristin
MartaKristin,

Kan relatera så mycket till det du skriver! Du är så klok! ♥️

nouw.com/martakristin
joywesterberg
joywesterberg,
åh, tack finis!! ❤️
nouw.com/joywesterberg
Agnesbeijer
Agnesbeijer,
Så bra skrivet!!
nouw.com/agnesbeijer
joywesterberg
joywesterberg,
tusen tack!! 💕
nouw.com/joywesterberg
Krönchenkiste
Krönchenkiste,
Dear Enylja, thank you so much for this post. Do you know the documentary "Embrace" by the australian Taryn Brumfit? She´s a wonderful woman and this documentation is so important, because it is about to embrace your body and that we all should stop thinking about a perfect body, because there is no perfect body. We are all beautiful and no one, especially the media, should tell us what or who is beautiful. It is a problem in our society. I really recommend this documentation for you. Watch it!
nouw.com/krönchenkiste
janielindahl
janielindahl,

Så klokt skrivet, ingen har rätt till att klanka ner på en för att de har en åsikt över om man är ”för” tjock eller ”för” smal. Tycker det viktigaste är att man är hälsosam och mår bra i sig själv. Du är fin❤️

nouw.com/janielindahl
joywesterberg
joywesterberg,
åh, tack fina du! precis, det viktigaste är att man är hälsosam och mår bra i sig själv, allt har alltid för- och nackdelar. du är också fin! ❤️
nouw.com/joywesterberg
janielindahl
janielindahl,
louisemellqvist
louisemellqvist,

Så otroligt bra inlägg!! < 3

nouw.com/louisemellqvist
joywesterberg
joywesterberg,
kattufo
kattufo,
joywesterberg
joywesterberg,