Att plugga estetik

Vill börja med att tacka er så så så mycket för era fina kommentarer på mitt förra inlägg. Det betyder så himla mycket och ni är så fina allihop!

En fråga som är återkommande är vad jag pluggar så därför tänkte jag slänga ihop ett inlägg om det precis just nu!
Jag pluggar alltså estetikprogrammet på Södertörns högskola och är nu inne på min andra termin, så just nu läser vi estetik b. Hela första året består alltså av estetikstudier, andra året väljer vi ett breddningsämne/huvudämne och jag funderar på antingen konstvetenskap eller medie- och kommunikationsvetenskap, har sån galen beslutsångest hehe.

Varför estetik? 

Jag valde hela programmet eftersom att jag vill ha en bred kulturutbildning i botten, estetikprogrammet lät ju toppen då och vi skulle precis flytta tillbaka till Stockholm, dessutom hade jag kikat in utbildningen ett tag innan och tänkte att jag lika gärna kunde köra. Estetik lät så rackarns spännande! Någonstans i bakfickan har jag alltid haft en dröm om att jobba med konst/kultur och såg detta som en chans att faktiskt göra det också, dessutom kan jag ju skräddarsy min kandidat lite.

Jag är ju så himla glad att jag valde att plugga just detta även om det är fruktansvärt tungt också då det är supermycket filosofi också, men det säger ju sig självt, estetik är ju trots allt konstens filosofi.

Vad får vi göra?

Nu har vi ju precis börjat termin två, men under första terminen fick vi en introduktion till estetiska studier där vi fick en överblick - från Platon till nutid. En hektisk start alltså! Sen har vi läst Shakespeare och analyserat Stormen som attans och läst Aristoteles. Vi har läst om kritikbegreppets utveckling i förhållande till det estetiska fältets framväxt, vilket var så himla intressant!
Dessutom har vi läst en hel del skönlitterärt, fokuserat på realismen en vända och analyserat.

Nu läser vi filosofisk estetik där vi läser om den tyska idealismen och hur filosofisk estetik blir en konstfilosofi. Om ett tag ska vi dessutom ägna oss åt att skriva essäer, så himla kul!
Så en salig blandning av filosofi, konst, litteratur och film med mycket analysering, tolkning och kritik.

Och att vi endast har hemtentor kan ju vara bland det bästa, hehe.

Det är verkligen så himla kul och intressant, men också så himla tungt. Ska jag vara helt ärlig så hade jag inte stenkoll på vad estetik egentligen var när jag satte igång med det hela. Jag var medveten om att det handlade om konst, litteratur osv och det var därför jag ville läsa det, men har egentligen aldrig haft superkoll på att det var såhär mycket filosofi inblandat. En lär sig ju!

Min största dröm är ju att plugga grafisk design, men när det blir av återstår att se, om det blir i höst eller om tre år det vet jag inte och tills dess är ju det här en superbra utbildning för det inspirerar och får mig att vilja skapa ännu mer trots att vi endast pluggar teori.

Ingen aning om det här gjorde någon klokare om ens mig, för jag vet knappt själv vad jag pluggar ibland. Jaja, sånt är livet! 💞

Gillar

Kommentarer

SofiaLissmyr
SofiaLissmyr,
Godmorgon fina du! Gud vad spännande att få ta del av, tack snälla för att du delar med dig 😊 Kram fina <3
nouw.com/sofialissmyr
joywesterberg
joywesterberg,
Åh, vad kul att du gillade det! Kram fina 💞
nouw.com/joywesterberg
ByHilma
ByHilma,
Så intressant! Kul att du delar med dig<3
nouw.com/byhilma
joywesterberg
joywesterberg,
Åh, kul att det uppskattas! 💞
nouw.com/joywesterberg